fer del niu la teua distri: zines, punk i DIY...
Niu de Còlbies


Una conversa amb Mario i Kenya, integrants de la distribuïdora autogestionada Niu de Còlbies a Castelló. 

En Niu de Còlbies us definiu com a col.lectiu, segell i distribuidora autogestionada amb compromís polític a Castelló de la Plana. Com va sorgir la idea d’aquest projecte? Per què una distri autogestionada a Castelló i amb aquest nom?

Kenya: Jo vaig entrar en un projecte ja existent. Aleshores es deia Loyal Crew i ja no quedava gairebé cap persona activa al col·lectiu. Crec que gran part de la meva motivació va venir després de portar uns quants anys anant al que muntava la penya del Plug in The Gear a Benicarló (❤): veure la seva manera de fer les coses i les ganes i passió que li ficaven, aquesta sensació que se't quedava de ser a casa amb les teves… jo volia això. Així que poca cosa més, em vaig ficar disposada a estirar el carro fora com fora.

Amb el pas del temps i després de diversos esdeveniments i successos clau, li vam fer una volta i vam veure que teníem certes necessitats com a col·lectiu (i com a persones) que no estàvem cuidant gaire. Per això va néixer el gir del projecte i es va convertir en Niu de Còlbies, amb el propòsit d'estar més compromeses,  políticament parlant, i procurar fer les coses millor. En algun moment em vaig quedar sola i vaig llençar la corda a Mario, va sortir bé i ja fa un temps que fem cosetes al nostre ritme.

La idea de la distri va sorgir més tard, però vaja, per a mi era com el pas següent més lògic i una cosa que també ens feia molta ilu com a consumidores gaudides de zines. Per què una distri autogestionada a Castelló? La resposta sense TED Talk és: perquè n'hi ha molt poques. I sobre el nom… diverses assemblees i algunes cerveses en tenen la culpa. És un nom reciclat també d'un grup que ja no existeix (gràcies Xavi per cedir-nos-ho), resumint molt: ens va agradar molt la idea de la relació entre un niu i una casa.

Mario: Per a mi ha sigut una cosa necessària. Jo he pillat el projecte ja començat, la veritat, però la meua vida gira molt entorn a algunes escenes musicals underground i polititzades i organitzar concerts ha sigut una "rutina" molt important en la meua vida durant uns quants anys. Quan em vaig mudar a Castelló trobava molt a faltar aquesta faceta i quan vaig veure el moment vaig parlar amb gent de Niu de Còlbies, que ja coneixia prèviament, per a unir-me al projecte. Crec que és fonamental (igual que en l'activisme polític el fet que hi haja militància de base) que existisquen cicles DIY musicals, amb compromís polític i sense una idea de lucre o de “guayisme” darrere. Pense que aquest tipus d’iniciatives són les que vertebren una escena musical forta i sana a una ciutat o poble.

Fig.1 Zine Sonic Anarchy, hacia la búsqueda de  la anarquía eléctrica. Vol5.
Distribuit per Niu de Còlbies. 


Heu distribuit zines com .Punk. Reflexiones y vivencias en la escena DIY, Sonic Anarchy o No tocáis mal para ser tías on teniu molt present l’escena musical punk. Aquest génere musical va sorgir als 70 com a rebel.lió i amb actitud contracultural i ha estat sempre molt vinculat al moviment fanziner. Quina vinculació teniu vosaltres amb els zines, el DIY i la música? De quina forma sentiu, desde la vostra experiència, que es complementen?

Mario: Doncs la meua experiència amb la música comença des de menut. Tocava el violí quan tenia uns 12 anys i el solfeig clàssic em va fer odiar-lo. Em vaig passar a la guitarra elèctrica. En aquella època l'MTV ficava videoclips dels Red Hot, directes de Green Day... recorde flipar veient als músics tocar i la música es va convertir en algo imprescindible per a mi. Vaig intentar fer alguna banda amb els col·legues, però res va anar molt lluny. Jo soc de Xàtiva i allà no tenim ni sales de concerts (bé, des de fa poc això ha canviat i ara hi ha una que es diu La Nau Socarrada) ni ambient musical alternatiu i recorde que una gent va començar a organitzar bolos autogestionats a un bar del poble, amb bandes brutals que ningú coneixia i totes eren "del terreno". Vaig anar a un parell de concerts i em va petar el cap. Que la gent "normal" pot organitzar concerts? Que totes aquestes bandes existeixen i són d'ací? Com al poble tot el món ens coneixem, vaig parlar amb la gent del col·lectiu perquè volia formar part d’allò com fora (DIT: Fem-ho Juntes). La meua manera d'entendre, consumir i viure la música va canviar completament i per sempre. El col·lectiu es componia de gent bastant militant políticament, sobretot d’idees anarquistes i la relació amb el feminisme, l'horitzontalitat, l'anticapitalisme… va passar a ser una cosa fonamental per a mi, i el terme "Punk" es va resignificar immediatament. Realment ha sigut algo que m'ha canviat la vida i m'ha nodrit de formes inimaginables per a mi en aquell moment.

Kenya: La meua relació amb la música naix a la catifa de casa meua quan els meus pares em posaven heavy metall dels huitanta i jo ho ballava. Escoltant salsa al cotxe amb el meu avi. A l'escola com a mètode de refugi i aïllament dels altres… als 16 vaig començar a escoltar música com una obsessa i a anar a pràcticament a tots els bolos que feien en aquella època per Castelló o València.

Total, que per sort sempre he estat envoltada de gent que muntava coses o que tocava a bandes, així que vaig poder aprendre molt de tot aquest món i veure què és el que m'agradava i el que no. Després de fer un garbell força interessant vaig començar a moure'm per llocs autogestionats, centres socials, a relacionar-me amb penya més ficada dins del món DIY i vaig començar a qüestionar-me força coses. Arran una mica de totes aquestes vivències va arribar un punt en què, com bé ha dit Mario, també va canviar la meua manera de consumir, entendre i viure la música (menys mal).

Crec que tot allò que té a veure amb l'autogestió és una mica complicat, cal dedicar-hi molt de temps i ganes de la teua vida i de vegades es fa bola, tot siga dit. Però el col·lectiu/distri és una eina molt xula amb què poder visibilitzar certes coses i aprendre molt, sempre val la pena.

Mario: Per a nosaltres es complementen perquè les tres coses formen part d’una mateixa escena cultural. El fes-ho tu mateix no podria viure sense la música i els fanzines, i per a la nostra manera d’entendre-ho tampoc podria ser al revés. Els fanzines que nosaltres consumim donen veu i fonamenten unes bases teòriques d’una escena musical underground i polititzada, i aquestes bandes, per tant, donen contingut i vida als fanzines.

Fig. 2 A Revolta dxs caracois.
Revista de pensament queer.
Difós per Niu de Còlbies.


Col.laboreu amb el festival transfeminista Tremenda Fem Fest de Castelló a través de zines i merchan i heu organitzat bolos de punk a la ciutat, en el Pub Terra, la Sala Because o en Escuela de Calor. Per què en aquests espais o amb aquest festival?

De quines formes us interessa teixir conexions amb altres projectes en Castelló i quin paper creieu que té una distri com la vostra en aquestes connexions?

Kenya: Bé, per a mi la connexió amb el Tremenda ha estat fàcil perquè també forme part de l'assemblea (sorpresa), però si no haguera estat així… també m'haguera vingut de gust acostar-m'hi perquè em sembla que compartim idees, desitjos i maneres de pensar i sentir molt semblants.

Sobre el tema de teixir xarxes en Castelló la veritat és que m'agradaria pensar a unir idees amb altres persones o col·lectius de cara a aprendre les unes de les altres, però sent que en aquesta ciutat és molt complicat. Que si no hi ha diferències, moltes vegades són un grapat de murs al davant. Sembla que ens mola fer nínxols i no sortir-ne i al final el que passa és que estem totes fent el mateix (salvant les diferències) però cadascuna pel seu compte amb el doble de complicacions.

Els bolos que hem muntat en aquests espais és perquè ens han oferit facilitats, encara que el meu desig personal sempre ha estat tindre un espai propi autogestionat. Vull dir, em sembla bé col·laborar amb les sales existents de Castelló i si això ens pot acostar a gent que no s'aproparia pel seu propi peu doncs em sembla increïble. Però la realitat és que sempre som les mateixes cares i que si poguera no ho faria. Des del meu punt de vista hi ha moltíssimes coses per millorar respecte a com es consumeix la música en directe i haver d'adaptar-te al funcionament d'una sala (que normalment el seu interés principal no és el cultural ni molt menys que siga un espai polititzat) de vegades és una mica molest.

És complicat voler promoure certes cures o voler evitar certes actituds en un espai que no és teu i on no tens veu (per moltes facilitats que et puguen donar). Avui dia em sembla súper complicat generar espais segurs i és una cosa que em preocupa força, però bé, de vegades toca adaptar-se al que hi ha. Fer tot el que pugues i esperar el millor.

Mario: Per a mi els espais concrets responen a un tema de facilitat. Quan organitzàvem els concerts al poble hi havia una part "anti-ghetto" de montar els concerts als bars que em molava. Eixa difusió, saps? Visibilitzar una forma de fer i propostes diferents de tot el món que no s'acosta a sales de concerts o garitos DIY.

Però la realitat ací a Castelló ara mateix per a mi és una altra. La veritat és que m'encantaria tindre un espai propi (del col·lectiu o compartit amb altres col·lectius amb responsabilitat política) on poder organitzar concerts, i on poder tindre autoritat en el preu de coses, les actituds que estan permeses dins, etc... al final les sales tenen poc o cap compromís polític. Són negocis que necessiten subsistir i hi ha coses que jo faria diferent si poguérem disposar del nostre espai. Però bé... de moment això és un somni llunyà i ens hem d'adaptar per a subsistir.

Quant al festival, perquè són col·legues i són les millors. No, seriosament… s’ho curren molt i el que fan és l’hostia. Jo crec que ens interessa teixir connexions perquè fer xarxa és part fonamental de qualsevol projecte de difusió cultural i oci que tinga un mínim de perspectiva política o social. I jo crec que ens interessa teixir aquestes xarxes amb gent com el Tremenda perquè ens reforça. I amb gent que puga tindre menys relació amb aquesta visió política, perquè el contingut que difonem tinga més repercussió. En fi...un poquet d'evangelització jeje.

Fig. 3 .Punk.
Reflexiones y vivencias en la escena DIY.
Distribuit per Niu de Còlbies.


Fa quasi dos anys vau traure A revolta dxs caracois, una revista de pensament queer i anormal que difón informació sobre polítiques transfeministes i queer, incloient pornopoemes, entre d’altres coses. Quina relació establiu entre Niu de Còlbies i allò queer i dissident?

Mario y Kenya: A revolta dxs caracois és un fanzine que s’ha escrit col·lectivament i està disponible a la Distribuidora Peligrosidad Social. Nosaltres simplement l'hem difós.

Al nostre col·lectiu pensem que els espais d’oci han de donar cabuda a entitats queer/no binàries/dissidents de manera segura i creguem que és responsabilitat de la gent que organitzem mogudes generar aquests espais segurs. Pensem que difondre escrits, donar veu i si és possible visibilitzar a través de dur a bandes amb integrants dones/queer/persones no binàries és una part importantíssima per a començar a generar-los. No sempre és fàcil, i no sempre podem portar a bandes que no siguen 100% homes cis, però és el que intentem i el que ens agradaria… ^^’

Fig. 4 Antifeminisme i agressions de gènere. Als entorns antiautoritaris i espais alliberats.
Distribuit per Niu de Còlbies.



// CAS

Una conversación con Mario y Kenia, integrantes de la distribuidora autogestionada Niu de Còlbies en Castelló.

En Niu de Còlbies os definís como colectivo, sello y distribuidora autogestionada con compromiso político en Castelló de la Plana. ¿Cómo surgió la idea de este proyecto? ¿Por qué una distri autogestionada en Castelló y con ese nombre?

Kenya: Yo entré en un proyecto ya existente, por aquel entonces se llamaba Loyal Crew y ya no quedaba casi ninguna persona activa en el colectivo. Creo que gran parte de mi motivación vino después de llevar varios años yendo a lo que montaba la peña del Plug in The Gear en Benicarló (❤): ver su manera de hacer las cosas y las ganas y pasión que le metían, esa sensación que se te quedaba de estar en casa con las tuyas… yo quería eso. Así que poco más, me metí dispuesta a tirar del carro fuera como fuera.

Con el paso del tiempo y tras varios acontecimientos y sucesos clave, le dimos una vuelta y vimos que teníamos ciertas necesidades como colectivo (y como personas) que no estábamos cuidando mucho. De ahí nació el giro de proyecto y se convirtió en Niu de Còlbies, con el propósito de estar más comprometidas políticamente hablando y procurar hacer las cosas mejor. En algún momento me quedé sola y le tiré la cuerda a Mario, salió bien y ya llevamos un tiempo haciendo cosillas a nuestro ritmo.

La idea de la distri surgió más tarde, pero vamos, para mí era como el paso siguiente más lógico y algo que también nos hacía bastante ilu como consumidoras disfrutonas de zines. ¿Por qué una distri autogestionada a Castelló? La respuesta sin TED Talk es: porque hay muy pocas. Y sobre el nombre… varias asambleas y algunas cervezas tienen la culpa. Es un nombre reciclado también de un grupo que ya no existe (gracias Xavi por cedérnoslo), resumiendo mucho: nos gustó mucho la idea de la relación entre un nido y una casa.

Mario: Para mí ha sido algo necesario. Yo he pillado el proyecto ya empezado, la verdad, pero mi vida gira mucho en torno a algunas escenas musicales underground y politizadas y organizar conciertos ha sido una "rutina" muy importante en mi vida durante varios años. Cuando me mudé a Castelló echaba mucho de menos esta faceta y cuando vi el momento hablé con gente de Niu de Còlbies, que ya conocía previamente, para unirme al proyecto. Creo que es fundamental (al igual que en el activismo político el hecho de que haya militancia de base) que existan ciclos DIY musicales, con compromiso político y sin una idea de lucro o de “guayismo” detrás. Pienso que este tipo de iniciativas son las que vertebran una escena musical fuerte y sana en una ciudad o pueblo.

Habeis distribuido zines como .Punk. Reflexiones y vivencias en la escena DIY, Sonic Anarchy o No tocais mal para ser tías donde tenéis muy presente la escena musical punk. Este género musical surgió en los 70 como rebelión y con actitud contracultural y ha estado siempre muy vinculado al movimiento fanzinero. ¿Qué vinculación teneis con los zines, el DIY y la música? ¿De qué forma sentís, desde vuestra experiencia, que se complementan?

Mario: Pues mi experiencia con la música comienza desde pequeño. Tocaba el violín cuando tenía unos 12 años y el solfeo clásico me hizo odiarlo. Me pasé a la guitarra eléctrica. En aquella época la MTV metía videoclips de los Red Hot, directos de Green Day... recuerdo flipar viendo a los músicos tocar y la música se convirtió en algo imprescindible para mí. Intenté hacer alguna banda con los colegas, pero no fue demasiado lejos. Yo soy de Xàtiva y allí no tenemos ni salas de conciertos (bueno, desde hace poco esto ha cambiado y ahora hay una llamada La Nau Socarrada) ni ambiente musical alternativo y recuerdo que una gente empezó a organizar bolos autogestionados en un bar del pueblo, con bandas brutales que nadie conocía y todas eran "del terreno". Fui a un par de conciertos y me petó la cabeza. ¿Que la gente "normal" puede organizar conciertos? ¿Que todas estas bandas existen y son de ahí? Como en el pueblo todo el mundo nos conocemos, hablé con la gente del colectivo porque quería formar parte de eso como fuera (DIT: Hagámoslo Juntas). Mi forma de entender, consumir y vivir la música cambió completamente y para siempre. El colectivo se componía de gente bastante militante políticamente, sobre todo de ideas anarquistas y en relación con el feminismo, la horizontalidad, el anticapitalismo… pasó a ser algo fundamental para mí, y el término "Punk" se resignificó de inmediato. Realmente ha sido algo que me ha cambiado la vida y me ha nutrido de formas inimaginables para mí en ese momento.

Kenya: Mi relación con la música nace en la alfombra de mi casa cuando mis padres me ponían jevi metal ochentero y yo lo bailaba. Escuchando salsa en el coche con mi abuelo. En el colegio como método de refugio y aislamiento de los demás… a los 16 empecé a escuchar música como una obsesa y a ir a prácticamente todos los bolos que hacían en aquella época por Castellón o Valencia.

Total, que por suerte siempre he estado rodeada de gente que montaba cosas o que tocaba en bandas, así que pude aprender mucho de todo este mundo y ver qué es lo que me gustaba y lo que no. Después de hacer una criba bastante interesante empecé a moverme por sitios autogestionados, centros sociales, a relacionarme con peña más metida dentro del mundo DIY y empecé a cuestionarme bastantes cosas. A raíz un poco de todas esas vivencias llegó un punto en el que, como bien ha dicho Mario, también cambió mi manera de consumir, entender y vivir la música (menos mal).

Creo que todo el mundo de la autogestión es algo complicado a lo que hay que dedicarle mucho tiempo y ganas de tu vida y a veces se hace bola, todo sea dicho. Pero el colectivo/distri es una herramienta muy chula con la que poder visibilizar ciertas cosas y aprender mucho, siempre merece la pena.

Mario: Para nosotros se complementan porque las tres cosas forman parte de una misma escena cultural. El hazlo tú mismo no podría vivir sin la música y los fanzines, y para nuestra forma de entenderlo tampoco podría ser al revés. Los fanzines que nosotros consumimos dan voz y fundamentan unas bases teóricas de una escena musical underground y politizada, y estas bandas por tanto, dan contenido y vida a los fanzines.

Colaborais con el festival transfeminista Tremenda Fem Fest de Castelló a través de zines y merchan y habeis organizado bolos de punk en la ciudad, en el Pub Terra, la Sala Because o en Escuela de Calor. ¿Por qué en estos espacios o con este festival?

¿De qué formas os interesa tejer conexiones con otros proyectos en Castelló y qué papel creeis que tiene una distri como la vuestra en estas conexiones?

Kenya: Bueno, para mí la conexión con el Tremenda ha sido fácil porque también formo parte de la asamblea (sorpresa), pero si no hubiese sido así… también me hubiese apetecido acercarme a ellas porque me parece que compartimos ideas, deseos y maneras de pensar y sentir muy parecidas.

Sobre el tema de tejer redes en Castelló la verdad es que me gustaría pensar en unir ideas con otras personas o colectivos de cara a aprender unas de otras, pero siento que en esta ciudad es muy complicado. Que si no hay diferencias, muchas veces son un puñado de muros por delante. Parece que nos mola hacer nichos y no salir de ahí y al final lo que ocurre es que estamos todas haciendo lo mismo (salvando las diferencias) pero cada una por su cuenta con el doble de complicaciones.

Los bolos que hemos montado en estos espacios es porque nos han ofrecido facilidades, aunque mi deseo personal siempre ha sido tener un espacio propio autogestionado. Quiero decir, me parece bien colaborar con las salas existentes de Castellón y si eso puede acercarnos a gente que no se acercaría por su propio pie pues me parece lo más. Pero la realidad es que siempre somos las mismas caras y que si pudiera no lo haría. Bajo mi punto de vista hay muchísimas cosas que mejorar respecto a cómo se consume la música en directo y tener que adaptarte al funcionamiento de una sala (que normalmente su interés principal no es el cultural ni mucho menos que sea un espacio politizado) a veces es un poco un engorro.

Es complicado querer promover ciertos cuidados o querer evitar ciertas actitudes en un espacio que no es tuyo y en el que no tienes voz (por muchas facilidades que te puedan dar). Hoy en día me parece súper complicado generar espacios seguros y es algo que me preocupa bastante, pero bueno, a veces toca adaptarse a lo que hay. Hacer todo lo que puedas y esperar lo mejor.

Mario: Para mí, los espacios concretos responden a un tema de facilidad. Cuando organizábamos los conciertos en el pueblo había una parte "anti-ghetto" de montar los conciertos en los bares que me molaba. Esa difusión, ¿sabes? Visibilizar una forma de hacer y propuestas distintas a las de todo el mundo que no se acerca a la de las salas de conciertos o garitos DIY.

Pero la realidad aquí en Castelló ahora mismo para mí es otra. Lo cierto es que me encantaría tener un espacio propio (del colectivo o compartido con otros colectivos con responsabilidad política) donde poder organizar conciertos, y donde poder tener autoridad en el precio de cosas, las actitudes que están permitidas dentro, etc... al final, las salas tienen poco o ningún compromiso político. Son negocios que necesitan subsistir y hay cosas que yo haría diferente si pudiéramos disponer de nuestro espacio. Pero bueno... de momento esto es un sueño lejano y debemos adaptarnos para subsistir.

En cuanto al festival, porque son colegas y son las mejores. No, en serio… se lo curran mucho y lo que hacen es la hostia. Yo creo que nos interesa tejer conexiones porque la red es parte fundamental de cualquier proyecto de difusión cultural y ocio que tenga un mínimo de perspectiva política o social. Y yo creo que nos interesa tejer estas redes con gente como Tremenda porque nos refuerza. Y con la gente que pueda tener menos relación con esta visión política, para que el contenido que difundimos tenga mayor repercusión. Un poquito de evangelización vamos jeje.

Hace casi dos años sacasteis A revolta dxs caracois, una revista de pensamiento queer y anormal que difunde información sobre políticas transfeministas y queer, incluyendo pornopoemas, entre otras cosas. ¿Qué relación estableceis entre Niu de Còlbies y lo queer y disidente?

Mario y Kenia: A revolta dxs caracois es un fanzine que se ha escrito colectivamente y está disponible en la Distribuidora Peligrosidad Social. Nosotros simplemente lo hemos difundido.

En nuestro colectivo pensamos que los espacios de ocio deben dar cabida a entidades queer/no binarias/disidentes de forma segura y creemos que es responsabilidad de la gente que organizamos movidas generar estos espacios seguros. Pensamos que difundir escritos, dar voz y si es posible visibilizar a través de quitar a bandas con integrantes mujeres/queer/personas no binarias es una parte importantísima para empezar a generarlos. No siempre es fácil, y no siempre podemos traer a bandas que no sean 100% hombres cis, pero es lo que intentamos y lo que nos gustaría… ^^’